Gulasz z pieczarkami

0 (0 ocen)

Pożywny i aromatyczny gulasz z pieczarkami. Nie może się nie udać, przepis jest prosty i łatwy w przygotowaniu. Można podawać go z kaszą, makaronem lub ziemniakami.

Składniki:

  • 500g chudej wieprzowiny
    150g pieczarek
    2 cebule
    1 por
    0,5 szklanki białego wytrawnego wina
    0,5 szklanki bulionu
    2 łyżki mąki
    Natka zielonej pietruszki
    Suszony tymianek
    Sól, pieprz
    Gałka muszkatołowa
    Olej
    Masło

Gulasz z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte, osuszone mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką, usmażyć na oleju, przełożyć do miski. Pieczarki pokroić w grube plastry, usmażyć na maśle, dodać posiekaną cebulę, chwilę smażyć mieszając. Wlać wino, dusić około 5minut, dodać mięso, posiekaną natkę pietruszki, pokrojonego pora, pół łyżeczki tymianku, gałkę, sól, pieprz i całość zalać bulionem. Wymieszać. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, około 30minut, aby mięso było miękkie. W razie potrzeby doprawić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy