Ciecierzyca ma wspaniałe właściwości, ale przy tym jest niedoceniana w Polsce, pora więc to zmienić.
30 min
Składniki:
pół puszki przelanej wodą i odsączonej ciecierzycy
1,5 piersi z kurczaka
2 średniej wielkości marchewki (10-12 cm każda)
1 mała cebula
pół czerwonej papryki
pęczek natki pietruszki
pieprz cayenne, sól
sos sojowy według upodobań
3 łyżki oleju rzepakowego
Gulasz z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić posiekaną drobno cebulę, posolić.
Marchewkę obrać, pokroić w talarki i wrzucić na patelnię. Wymieszać z cebulą.
W międzyczasie kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, dodać na patelnię, wymieszać.
Paprykę skroić w większą kostkę i również wrzucić na patelnię. Wszystko przyprawić solą i pieprzem cayenne, wymieszać. Pozostawić na ogniu 1-2 minuty, przemieszać w tym czasie. Po czym zalać wszystko niedużą ilością wody i dusić pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie.
Pod koniec duszenia dodać ciecierzycę, posiekaną natkę pietruszki i sos sojowy. Wymieszać i zostawić pod przykryciem na 3-5 minut.
Podawać z grzankami z chleba tostowego pełnoziarnistego.
Komentarze