Gulasz z ciecierzycą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciecierzyca ma wspaniałe właściwości, ale przy tym jest niedoceniana w Polsce, pora więc to zmienić.

  • 30 min

Składniki:

  • pół puszki przelanej wodą i odsączonej ciecierzycy
    1,5 piersi z kurczaka
    2 średniej wielkości marchewki (10-12 cm każda)
    1 mała cebula
    pół czerwonej papryki
    pęczek natki pietruszki
    pieprz cayenne, sól
    sos sojowy według upodobań
    3 łyżki oleju rzepakowego

Gulasz z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić posiekaną drobno cebulę, posolić.
    Marchewkę obrać, pokroić w talarki i wrzucić na patelnię. Wymieszać z cebulą.
    W międzyczasie kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, dodać na patelnię, wymieszać.
    Paprykę skroić w większą kostkę i również wrzucić na patelnię. Wszystko przyprawić solą i pieprzem cayenne, wymieszać. Pozostawić na ogniu 1-2 minuty, przemieszać w tym czasie. Po czym zalać wszystko niedużą ilością wody i dusić pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie.
    Pod koniec duszenia dodać ciecierzycę, posiekaną natkę pietruszki i sos sojowy. Wymieszać i zostawić pod przykryciem na 3-5 minut.
    Podawać z grzankami z chleba tostowego pełnoziarnistego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy