Gulasz z ciecierzycą

5 (168 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Łatwe w przygotowaniu i bardzo sycace danie. Gulasz w lekko innym wydaniu, bez miesa.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szkl ugotowanej ciecierzycy plus pol szklanki wody z gotowania
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 duża posiekana cebula
    3 ząbki drobno posiekanego czosnku
    4 duze obrane ze skóry i grubo pocięte pomidory
    1 oczyszczona z nasion i pokrojona zielona papryka
    1 oczyszczona z nasion i pokrojona czerwona papryka ( mozna użyć papryki konserwowej)
    Ok 2 łyżeczki soli
    1 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczki suszonego estragonu
    3 łyżeczki suszonej bazylii
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka pasty curry
    1 szklanka passaty pomidorowej
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę mozna ugotowac dzien wczesniej. Mozna ja ugotowac w szybkowarze ok 18 minut.
  • 2. W garnku podgrzej oliwe. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, ciągle mieszając, aż cebula stanie się szklista. Nastepnie dodaj pomidory, wodę z zalewy lub zwykla wode i passatę pomidorowa oraz papryki. Całość gotuj przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodaj ciecierzycę i przyprawy poza natką pietruszki, dobrze wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku. Podawaj gorące, udekorowane natką pietruszki. Danie mozna podawac samodzielnie jak również jako dodatek do ryżu. Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować