50 dag filetów z pangi
25 dag ryżu
2 łyżki soku z cytryny
1 duża czerwona papryka
Pół ogórka długiego
1 mała cebula
200ml bulionu warzywnego (z kostki)
1 łyżka zasmażki do sosów (lub mąki)
Oliwa (2łyżki), sól, pieprz
Grecka potrawka rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety posolić i odstawić na godzinę. Przygotowaną rybę opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny.
2.Paprykę oczyścić, umyć, pokroić w paseczki. Ogórek obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać drobno posiekać.
3.Na głębokiej patelni szybko obsmażyć przygotowane warzywa. Oprószyć solą i pieprzem. Zalać bulionem, zagotować i gotować jeszcze ok. 5min na małym ogniu. Dodać rybę i gotować jeszcze ok.5min. Wsypać zasmażkę i gotować jeszcze chwilę aż potrawka zgęstnieje. Podawać z ryżem.
Komentarze