Gołąbki z młodej kapusty z nadzieniem z indyka i czerwonego ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (około 20 minut).
2.Mięso mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę i pietruszkę. Wsypujemy ugotowany ryż. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
3.Z kapusty wycinamy głąb. Następnie parzymy by łatwo oddzielić liście. Z liści wycinamy nerwy.
4.Na każdy liść kładziemy łyżkę farszu i zawijamy.
5.Układamy jeden przy drugim w naczyniu wyłożonym uszkodzonymi liśćmi.
6.Gołąbki zalewamy pomidorami. Jeśli używamy pomidorów pelati warto pokroić je na kawałki. Posypujemy ziarenkami ziela, liśćmi laurowymi oraz solą, płatkami chili i bazylią. Pieczemy pod przykryciem około 40-50 minut w 180-190 stopniach C.
Komentarze