gołąbki z młodej kapusty z nadzieniem z indyka i czerwonego ryżu

0 (0 ocen)

Pyszne wiosenne delikatne gołąbki z nadzieniem z indyczego mięsa i czerwonego ryżu.

Składniki:

  • główka młodej kapusty
    500-600 g piersi z indyka
    200 g czerwonego ryżu
    cebula
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy

    400 g pomidorów pelati
    sól lub domowa przyprawa warzywna
    płatki papryki
    bazylia
    2 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego

Gołąbki z młodej kapusty z nadzieniem z indyka i czerwonego ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (około 20 minut).
  • przygotowanie farszu 2. Mięso mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę i pietruszkę. Wsypujemy ugotowany ryż. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
  • 3. Z kapusty wycinamy głąb. Następnie parzymy by łatwo oddzielić liście. Z liści wycinamy nerwy.
  • zawijanie gołąbków 4. Na każdy liść kładziemy łyżkę farszu i zawijamy.
  • układamy w brytfannie jeden przy drugim 5. Układamy jeden przy drugim w naczyniu wyłożonym uszkodzonymi liśćmi.
  • przygotowane gołąbki zalewamy pomidorami 6. Gołąbki zalewamy pomidorami. Jeśli używamy pomidorów pelati warto pokroić je na kawałki. Posypujemy ziarenkami ziela, liśćmi laurowymi oraz solą, płatkami chili i bazylią. Pieczemy pod przykryciem około 40-50 minut w 180-190 stopniach C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy