Francuska tarta z jabłkami

0 (0 ocen)

Ciast z jabłkami znamy całą masę, zachęcam do testowania różnych wariantów.

Składniki:

  • ciasto:
    1,5 szkl mąki
    12,5 dag margaryny
    0,5 szkl cukru
    Masa:
    3 jajka
    0,5 szkl cukru
    20 dag śmietanki 30%
    łyżka mąki
    polewa waniliowa:
    1/2kostki masła
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl śmietanki 30%
    cukier waniliowy

Francuska tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta jabłkowa 1. 1. Ciasto: margarynę siekamy z mąką. Dodajemy jajko i cukier, zagniatamy. Rozwałkowujemy i wykładamy natłuszczoną formę do blachy.
    2. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki a następnie w cienkie plasterki. Wykładamy na ciasto.
    3. Robimy masę: jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę i śmietankę. Miksujemy minutę. Wylewamy na jabłka. Pieczemy 40 min w 180 st. C.
    4. Składniki polewy gotujemy do zgęstnienia. Przed podaniem polewamy sosem tartę. Podajemy z lodami.
    --

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (196 ocen)

Francuska tarta marchewkowa