Z wierzchu chrupiąca w środku miękka. Moim domownikom smakowała i znikła ze stołu w mgnieniu oka. Robi się ją bardzo szybko, bez czekania na wyrośnięcie ciasta.
Składniki:
2 szkl mąki
25 g drożdży
2/3 szkl wody
1/3 szkl oliwy z oliwek ( dałam olej rzepakowy)
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
8 czarnych oliwek
gałązka rozmarynu
3.Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta w dłoniach zrobić koło i palcami rozciągnąć na papierze tak żeby koło miało średnicę ok.27 cm.
4.Skropić resztą oleju, wcisnąć przekrojone oliwki i posypać igiełkami rozmarynu. Palcami wcisnąć oliwki w ciasto.
5.Od razu wstawić do piekarnika z temp. 60 stopni na 5 minut, następnie zwiększyć temp. do 180 stopni i piec 35 minut do lekkiego zrumienienia.
Komentarze