Focaccia

  • wyświetlono: 282 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pyszne danie kuchni włoskiej

czekoladka

Składniki

75dag mąki pszennej,
1/2 l letniej przegotowanej wody,
4 dag świeżych drożdży,
3 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki cukru,
50ml oleju rzepakowego,
łyżeczka rozmarynu,
świeżo zmielona sól morska

Sposób przygotowania przepisu:

Focaccia

  • 1. Do 250ml letniej wody dodać drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać, odstawić na 10min. Następnie dodać 2/3 mąki, resztę wody, sól i olej. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżka. Stopniowo dodawać resztę mąki, aż ciasto będzie dość sztywne. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Nasmarować olejem blaszkę o wym. 23x33cm. Wylepić ciastem, palcem porobić dziury w cieście. Skropić oliwą, oprószyć rozmarynem oraz świeżo zmieloną solą morską. Piec ok. 17min w temp. 220st.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiataprzystawkakuchnia włoskapieczywo

Komentarze

Podobne przepisy

Focaccia z mirabelkami

Dodane przez: dorota w

Focaccia z mirabelkami

Focaccia z dodatkiem mirabelek...

Focaccia z cebulą.

Dodane przez: BABECZKA 35

Focaccia z cebulą

Smaczna przekąska z dużą ilością...

Dodane przez: PolskaGotuje

Focaccia umbryjska

Chleb włoski z dodatkami

Włoska focaccia z ziołami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Włoska focaccia z ziołami

Pyszna,pachnąca ziołami ,idealna...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Focaccia z ziołami

Focaccia jest podobno najprostszym...

Focaccia orkiszowa z cebulą

Dodane przez: Iwona75

Focaccia orkiszowa z cebulą

Placek drożdżowy z dużą ilością...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE