Focaccia

0 (0 ocen)

Pyszne danie kuchni włoskiej

Składniki:

  • 75dag mąki pszennej,
    1/2 l letniej przegotowanej wody,
    4 dag świeżych drożdży,
    3 łyżeczki soli,
    1/2 łyżeczki cukru,
    50ml oleju rzepakowego,
    łyżeczka rozmarynu,
    świeżo zmielona sól morska

Focaccia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 250ml letniej wody dodać drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać, odstawić na 10min. Następnie dodać 2/3 mąki, resztę wody, sól i olej. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżka. Stopniowo dodawać resztę mąki, aż ciasto będzie dość sztywne. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Nasmarować olejem blaszkę o wym. 23x33cm. Wylepić ciastem, palcem porobić dziury w cieście. Skropić oliwą, oprószyć rozmarynem oraz świeżo zmieloną solą morską. Piec ok. 17min w temp. 220st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy