Faworki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis znalazłam w podręczniku gastronomicznym mojej mamy

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g mąki
    40 g tłuszczu
    3 żółtka
    50 g śmietany
    sól
    ocet
    olej do smażenia (smalec)
    cukier puder do posypania

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, wlać żółtka, dodać sól i ocet i tyle śmietany, aby uzyskać ciasto gęste jak na pierogi. Po zarobieniu, krótko wyrobić, oddzielić część ciasta do wałkowania, resztę przykryć miseczką, aby nie wysychało.
  • Nacięte ciasto 2. Rozwałkować ciasto bardzo cienko, na grubość 1 mm, pociąć ciasto radełkiem na pasy o szerokości około 3 cm, następnie przecinać je w poprzek skośnie na długość +/- 12-15 cm. Każdy pasek naciąć w środku na kilka cm i przewlekać przez ten otwór jeden z końców paska.
  • uformowane faworki gotowe do włożenia do oleju 3. Uformowane faworki układać rzędami na desce lub stolnicy. Na rozgrzany olej wrzucać pojedynczo faworki, uważając aby się nie deformowały. Po zrumienieniu z obydwóch stron wyjmować widelcem osączając spływający tłuszcz. Posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy