1.Mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, wlać żółtka, dodać sól i ocet i tyle śmietany, aby uzyskać ciasto gęste jak na pierogi. Po zarobieniu, krótko wyrobić, oddzielić część ciasta do wałkowania, resztę przykryć miseczką, aby nie wysychało.
2.Rozwałkować ciasto bardzo cienko, na grubość 1 mm, pociąć ciasto radełkiem na pasy o szerokości około 3 cm, następnie przecinać je w poprzek skośnie na długość +/- 12-15 cm. Każdy pasek naciąć w środku na kilka cm i przewlekać przez ten otwór jeden z końców paska.
3.Uformowane faworki układać rzędami na desce lub stolnicy. Na rozgrzany olej wrzucać pojedynczo faworki, uważając aby się nie deformowały. Po zrumienieniu z obydwóch stron wyjmować widelcem osączając spływający tłuszcz. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze