Faworki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to sprawdzony przepis, z którego faworki zawsze się udają. Dlatego piekę je nie tylko na Tłusty Czwartek, ale również na inne okazje.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 8 żółtek
    • 6 łyżeczek spirytusu
    • ok. 30 dag mąki
    • 6 łyżek gęstej śmietany
    • 2 łyżki masła

    Dodatkowo:
    • cukier z wanilią

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto, dodając tyle mąki, ile się wgniecie (zawsze trzeba trochę dołożyć do tych 30 dag). Ciasto powinno być tak twarde, jak na makaron. Gotowe ciasto wybić wałkiem, aż pokażą się pęcherzyki powietrza. Ciasto rozwałkować bardzo cienko i pokroić na pasy 4cm x 8cm. Smażyć na smalcu. Gdy przestygną, zmielić cukier i cukier waniliowy na puder i obtoczyć wszystkie faworki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy