FAWORKI

0 (0 ocen)

karnawałowy chrust

Składniki:

  • 20 dkg mąki, 3 żółtka, szczypta soli, 3-4 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka spirytusu, 50 dkg tłuszczu do smażenia, 10 dkg cukru pudru do posypania chrustu, wanilia, bibułka do osączenia.

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia, spirytus. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie zagnieść ciasto. Ciasto wałkować partiami dosyć cienko. Pokroić na paski szerokości ok. 3 cm, długości ok. 15 cm. Każdy pasek przeciąć w środku wzdłuż na ok. 5 cm i przewinąć. Faworki smażyć w głębokim tłuszczu aż się zrumienią z 2 stron. Odsączyć na bibułce, gdy ostygną przełożyć na talerz i obsypać cukrem pudrem.

Porady

Podczas wałkowania ciasta starać się jak najmniej podsypywać mąką,ewentualnie przed smażeniem ciasto można omieść z mąki pędzelkiem.

Komentarze

Podobne przepisy