Faszerowana papryka

0 (0 ocen)

  • 55 min

Przepis stworzony z prostych, ale smacznych składników.

  • 55 min

Składniki:

  • 4 duże papryki
    0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego
    0,5 kg pieczarek
    kukurydza konserwowa
    2 cebule
    1 kg pomidorów lub przecier pomidorowy
    sól
    pieprz
    papryka mielona ostra
    zioła prowansalskie
    majeranek

Faszerowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne. mięso doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami i usmażyć. pieczarki i cebulę pokroić w grubą kostkę, usmażyć, doprawiając szczyptą soli.
  • 2. Z pomidorów przygotować gęsty przecier, doprawić ziołami. Wszystkie składniki wymieszać, dodać kukurydzę i stopniowo dodawać przecier, by farsz nie wyszedł zbyt rzadki. Faszerować papryki i piec około 30-40 min w 180 stopniach.

Porady

Nafaszerowaną paprykę można również posypać startym serem. Podawać z ryżem lub kaszą.

Komentarze

Podobne przepisy