Falafele z ciecierzycy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Falafel to nic innego jak smażone kotleciki popularne w krajach arabskich. Dla mnie to fajna alternatywa, którą mogę podać zamiast mięsa.

Składniki:

  • ok. 30 dag ciecierzycy
    1 jajko
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    mielony kmin rzymski
    papryka wędzona
    papryka słodka
    sól himalajska
    pieprz kolorowy
    kardamon
    1/2 pęczka natki pietruszki
    olej rzepakowy do smażenia

Falafele z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zalać zimną wodą, odstawić na noc do namoczenia. Odcedzić. Ciecierzycę zmielić w blenderze z dodatkiem cebuli i czosnku. Dodać jajko, sodę, posiekaną natkę pietruszki i doprawić przyprawami, czyli solą, pieprzem kolorowym, papryką wędzoną i słodką, kminem rzymskim i kardamonem. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażyć na dobrze rozgrzanym głębokim oleju, aż będą rumiane. Najważniejsze, aby nie były surowe w środku.

Porady

Czasem też najpierw obsmażam je z każdej strony, a potem piekę w piekarniku przy okazji pieczenia ziemniaków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy