Słodki a zarazem orzeźwiający dżemik przygotowałam z tegorocznych zbiorów truskawki i świeżej mięty. Śmiało możecie go wykorzystać jedząc śniadanie, obiad czy przygotowując smaczne desery.
Składniki:
2 kg truskawek
10 łodyżek mięty
2 kg cukru kryształu
2 łyżeczki kropli miętowych
Dżem truskawkowo- miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy i pozbywamy szypułek, a nadpsute usuwamy. Przekładamy do garnka i rozgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy gałązki mięty, krople miętowe i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy na 12 godzin. Po upływie tego czasu gotujemy na małym ogniu ok 2 godziny. Usuwamy gałązki mięty, a powstały dżem przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Szczelnie zamykamy.
Dla pewności możemy spasteryzować dżemy w piekarniku. W tym celu wstawiamy słoiczki do zimnego piekarnika i ustawiamy temp na 120 st C. Po upływie 40 minut wyłączamy piekarnik, a słoiczki pozostawiamy w nim do całkowitego wystudzenia.
Komentarze