Dżem truskawkowo- miętowy

0 (0 ocen)

Słodki a zarazem orzeźwiający dżemik przygotowałam z tegorocznych zbiorów truskawki i świeżej mięty. Śmiało możecie go wykorzystać jedząc śniadanie, obiad czy przygotowując smaczne desery.

Składniki:

  • 2 kg truskawek
    10 łodyżek mięty
    2 kg cukru kryształu
    2 łyżeczki kropli miętowych

Dżem truskawkowo- miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy i pozbywamy szypułek, a nadpsute usuwamy. Przekładamy do garnka i rozgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy gałązki mięty, krople miętowe i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy na 12 godzin. Po upływie tego czasu gotujemy na małym ogniu ok 2 godziny. Usuwamy gałązki mięty, a powstały dżem przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Szczelnie zamykamy.
    Dla pewności możemy spasteryzować dżemy w piekarniku. W tym celu wstawiamy słoiczki do zimnego piekarnika i ustawiamy temp na 120 st C. Po upływie 40 minut wyłączamy piekarnik, a słoiczki pozostawiamy w nim do całkowitego wystudzenia.

Komentarze

Podobne przepisy