Sorbet owocowy smakuje zawsze, bez względu na pogodę a przygotować go można w domu. Dzisiaj podam przepis na przepyszny sorbet truskawkowo - miętowy i co najważniejsze bardzo prosty w przygotowaniu.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
SKŁADNIKI :
700 g świeżych truskawek
180 g cukru, opcjonalnie
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanej mięty
PRZYGOTOWANIE :
Truskawki oczyszczamy, myjemy, przekładamy do naczynia blendera razem z cukrem i mięta. Cukier dodajemy opcjonalnie z zależności od słodkości truskawek.
Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładka papkę. Przelewamy do dużego, plastikowego pojemnika z przykrywką. Mus odkładamy do zamrażarki, co dwie godziny należy go mieszać aby uzyskać konsystencję sorbetu. Kiedy lody mocno zgęstnieją nakładamy je do salaterek lub wafelków, dekorujemy miętą i podajemy. Smacznego.
Sorbet truskawkowo - miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Truskawki oczyszczamy, myjemy, przekładamy do naczynia blendera razem z cukrem i mięta. Cukier dodajemy opcjonalnie z zależności od słodkości truskawek.
Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładka papkę. Przelewamy do dużego, plastikowego pojemnika z przykrywką. Mus odkładamy do zamrażarki, co dwie godziny należy go mieszać aby uzyskać konsystencję sorbetu. Kiedy lody mocno zgęstnieją nakładamy je do salaterek lub wafelków, dekorujemy miętą i podajemy. Smacznego.
Komentarze