Dyniowo-serowe drożdżówki

0 (0 ocen)

Mięciutkie i pachnące, polecam

Składniki:


  • 350 g mąki pszennej
    120 g mąki krupczatki
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    4 łyżki cukru
    3/4 szklanki maślanki
    0,5 szklanki oleju
    3/4 szklanki puree z dynii

    180 g chudego twarożku
    2 łyżki cukru wanilinowego
    żółtko
    łyżka jogurtu

Dyniowo-serowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem.

    Maślankę roztrzepujemy z jajkami, olejem i puree z dyni.

    Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
  • 2. Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt.

    Twarożek ucieramy z żółtkiem, cukrem i jogurtem.

    Rozsmarowujemy go na cieście.

    Zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy.
  • 3. Ponownie rozwałkowujemy i kroimy na paseczki i grubości ok 2,5 cm.

    Każdy paseczek skręcamy tworząc spiralkę i zlepiamy końce.

    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

    Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy