Drożdżówka nocna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • -5 dag drożdży
    -1 szklanka cukru
    -3 jajka
    -1/2 szklanki oleju
    -1 szklanka mleka
    -1/2 kg mąki pszennej
    -1 łyżeczka soli
    -owoce ok. 1 kg
    -10 dag masła
    -10 dag mąki
    -10 dag cukru

Drożdżówka nocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bierzemy miskę i wlewamy kolejno: cukier, pokruszone drożdże, roztrzepane widelcem jajka, olej, mleko - nie mieszamy. Miskę należy przykryć i odstawić na całą noc. Rano dosypujemy mąkę z solą, całość mieszamy. Dla miłośników zapachów i bakalii, można dodać rodzynki, zapach waniliowy. Ciasto wykładamy na posmarowaną blaszkę (24 x 35 cm), układamy dowolne owoce i zostawiamy do podrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystko wyrabiamy palcami. Kruszonka ma być grudkowa. Gotową kruszymy na cieście. Wyrośnięte ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 175 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy