Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!
1 godz. 30 min
Dla 1 osoby
Składniki:
-5 dag drożdży
-1 szklanka cukru
-3 jajka
-1/2 szklanki oleju
-1 szklanka mleka
-1/2 kg mąki pszennej
-1 łyżeczka soli
-owoce ok. 1 kg
-10 dag masła
-10 dag mąki
-10 dag cukru
Drożdżówka nocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bierzemy miskę i wlewamy kolejno: cukier, pokruszone drożdże, roztrzepane widelcem jajka, olej, mleko - nie mieszamy. Miskę należy przykryć i odstawić na całą noc. Rano dosypujemy mąkę z solą, całość mieszamy. Dla miłośników zapachów i bakalii, można dodać rodzynki, zapach waniliowy. Ciasto wykładamy na posmarowaną blaszkę (24 x 35 cm), układamy dowolne owoce i zostawiamy do podrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystko wyrabiamy palcami. Kruszonka ma być grudkowa. Gotową kruszymy na cieście. Wyrośnięte ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 175 stopni.
Komentarze