Drożdżówka bezproblemowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wlać do dużej miski, wsypać cukier, rozkruszone drożdże, posiekane masło, całe jaja. Zawartość zostawić na noc w chłodnym miejscu. Rano dodać całe kilo mąki, sól, dowolny aromat, rodzynki. Krótko wymieszać mikserem, żeby składniki się połączyły. Zostawić do wyrośnięcia. Dużą blachę (jak na szarlotkę) wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyrośnięte ciasto przełożyć łyżką do blachy. Ponownie zostawić na pół godziny. UWAGA: placek szybko rośnie! Podrośnięte włożyć do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 st.C. Po upieczeniu i ostygnięciu polukrować. Placek jest najlepszy dopiero dzień po upieczeniu, bo świeży (jak dla mnie) jest zbyt "watowaty" :) SMACZNEGO !
Komentarze