drożdżówka bezproblemowa

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to placek dla osób, które mają problemy z wyrabianiem ciasta drożdżowego, bo tu nic się nie robi a nie może się nie udać!

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki cukru, 5 jaj, 25 dkg masła, 6-7 dkg drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 kg mąki, dowolny aromat, rodzynki

Drożdżówka bezproblemowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlać do dużej miski, wsypać cukier, rozkruszone drożdże, posiekane masło, całe jaja. Zawartość zostawić na noc w chłodnym miejscu. Rano dodać całe kilo mąki, sól, dowolny aromat, rodzynki. Krótko wymieszać mikserem, żeby składniki się połączyły. Zostawić do wyrośnięcia. Dużą blachę (jak na szarlotkę) wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyrośnięte ciasto przełożyć łyżką do blachy. Ponownie zostawić na pół godziny. UWAGA: placek szybko rośnie! Podrośnięte włożyć do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 st.C. Po upieczeniu i ostygnięciu polukrować. Placek jest najlepszy dopiero dzień po upieczeniu, bo świeży (jak dla mnie) jest zbyt "watowaty" :) SMACZNEGO !

Komentarze

Podobne przepisy