DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z JAGODOWYM FARSZEM

0 (0 ocen)

pyszne, puszyste, odrywane bułeczki z jagodowym wnętrzem

Składniki:

  • Nadzienie:
    200 g sera w kostce
    2 łyżki cukru
    1 czubata łyżka budyniu śmietankowego
    1/2 szklanki jagód

    Wszystkie składniki miksujemy w blenderze

    Ciasto:
    20 g świeżych drożdży
    100 ml mleka
    3 łyżki cukru
    ok 250 g mąki
    1 jajko
    50 ml oleju
    szczypta soli

Drożdżowe bułeczki z jagodowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy. Do miski kruszymy drożdże, posypujemy 1 łyżeczką cukru, zalewamy mlekiem,mieszamy, odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę cukru, jajko, olej, sól i mąkę. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Rozwałkowujemy ciasto ( podsypując mąką) na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku. Tak powstałą roladę tniemy nożem na plastry o grubości ok. 3 cm. Układamy w prostokątnej formie o wymiarach 26 x 20 zostawiając niewielkie przerwy. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.  Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy