Zamiast tradycyjnej ryby po grecku, polecamy takie rozwiązanie. Nomen omen, ciekawi nas bardzo, skąd nazwa ryba po grecku"...ale w polskiej kuchni wiele jest takich dań, które i tak uwielbiamy ;)
60 min
Składniki:
300 g filetu z dorsza
500 g brokułu
500 g kalafiora
1 marchew
olej do smażenia
mąka
250 ml bulionu warzywnego
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Dorsz pod brokułowo-kalafiorową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Osączamy z oleju na papierowym ręczniku.
Brokuł, marchew i kalafior ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko dusimy z dodatkiem bulionu, liścia i ziela angielskiego.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę warzyw, rozprowadzamy na dnie, na nie układamy filety, następnie przykrywamy pozostałą częścią mieszanki (z bulionem).
Komentarze