Dorsz pod brokułowo-kalafiorową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zamiast tradycyjnej ryby po grecku, polecamy takie rozwiązanie. Nomen omen, ciekawi nas bardzo, skąd nazwa ryba po grecku"...ale w polskiej kuchni wiele jest takich dań, które i tak uwielbiamy ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g filetu z dorsza
    500 g brokułu
    500 g kalafiora
    1 marchew
    olej do smażenia
    mąka
    250 ml bulionu warzywnego
    1 liść laurowy
    4 ziarna ziela angielskiego
    sól, pieprz

Dorsz pod brokułowo-kalafiorową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Osączamy z oleju na papierowym ręczniku.

    Brokuł, marchew i kalafior ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko dusimy z dodatkiem bulionu, liścia i ziela angielskiego.

    Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę warzyw, rozprowadzamy na dnie, na nie układamy filety, następnie przykrywamy pozostałą częścią mieszanki (z bulionem).

    Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C.

    Podajemy z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy