Starszy syn Krzyś jest wielkim miłośnikiem dobrego żurku, szczególnie takiego przygotowanego na zakwasie. Domowy przepis na zakwas jest więc u mnie obowiązkowy
15 min
Składniki:
10 dag mąki żytniej razowej
1 ząbek czosnku
8 szt kolorowego pieprzu
3 liście laurowe
5 szt ziela ang
piętka chleba razowego
2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
Domowy zakwas na żur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego słoja wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, przyprawy, dobrze
mieszamy. Dodajemy też drobno pokrojony czosnek. Na wierzch kładziemy
chleb. Przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce. Po
dwóch dniach zakwas zaczyna pracować, pojawiają się bąbelki.
Mieszamy.
Po kolejnych dwóch dniach, mieszamy, próbujemy. Musi być lekko kwaśny.
Jeśli jest dobry odcedzamy i przelewamy do butelek. Możemy przechowywać
ok tygodnia w lodówce.
Komentarze