Domowy pasztet drobiowy

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Nie ma to jak pyszny domowy pasztecik

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 indycze golonki
    -700 g skrzydełek indyczych
    -1 marchew
    -1 pietruszka
    -1 seler
    -3 jaja
    -ziele angielskie, liść laurowy, szczypta gałki muszkatołowej
    -sól, pieprz do smaku

Domowy pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i warzywa (umyte) wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą do przykrycia składników. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy 1 godzinkę.
    2. Następnie przecedzamy wszystko przez sito (wywar można zachować, odrzucamy ziele i liść laurowy) i mielimy przez maszynkę do mięsa 2 lub 3 razy w zależności, jaką grubość preferujecie.
    3. Do zmielonej masy dodajemy jaja, sól, pieprz do smaku i szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub foremki aluminiowej. Pieczemy 45 min w 180 stopniach.

Komentarze

Podobne przepisy