Domowe masło

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Cóż może być lepszego niż domowe masło ze świeżym chlebem. Do tego domowej roboty powidła lub łyżka miodu. Pyszne śniadanie lub kolacja.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g śmietany 42% lub 36%

Domowe masło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzoną śmietanę wlać do szklanej głębokiej miski i miksować mikserem około 15 minut, a nawet dłużej.
    Na początku śmietana zacznie gęstnieć, następnie ubije się na sztywno, a na końcu zacznie oddzielać się maślanka i powstaną grudki masła.
    Należy wtedy sito wyłożyć gazą i przelać śmietanę.
    Z grudek masła uformować kostkę i włożyć do zimnej wody ugniatając ją lekko rękoma, aby wypłukać maślankę.
    Masło zawinąć w pergamin lub przechowywać w maselniczce.

Porady

Z 200 g śmietany wychodzi około 60g masła

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy