Domowa pszenna tortilla

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Szybka, łatwa i równie pyszna jak te sklepowe. A przede wszystkim zdrowsza! :)

  • 30 min

Składniki:

  • 05 kg mąki (najlepiej wrocławskiej)
    pół łyżeczki soli
    1/4 szklanki przegotowanej wody(letniej)
    1/2 szklanki oleju lub pół kostki smalcu
    1 jajko

Domowa pszenna tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy jajko oraz wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto. W międzyczasie podlewamy olejem.
  • 2. Kiedy ciasto zbyt się lepi można podsypać mąką.
    Kiedy ciasto będzie już odpowiednio wyrobione odstawiamy je do lodówki na pół godziny.
  • 3. Następnie po upłynięciu danego czasu, wyjmujemy ciasto, dzielimy na 8 części i rozwałkowujemy bardzo ciężko. Smażymy na suchej patelni z obu stron po 2-3 min, odkładamy na talerzyk i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wystygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy