Dietetyczny kurczak na jogurcie z ciecierzycą, szpinakiem i groszkiem cukrowym

0 (0 ocen)

Dietetyczne ale bardzo lekkie danie. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdzi się na piknikach i jako drugie śniadanie.

Składniki:

  • 600 g filetu z piersi kurczaka
    2 ząbki czosnku
    Sól i pieprz z młynka
    1 łyżka natki pietruszki
    1 łyżeczka cząbru
    2 łyżki soku z limonki
    3 łyżki sezamu
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    Dodatkowo:
    100 g ciecierzycy
    5 różyczek brokuła
    100 g szpinaku baby
    50 g groszku cukrowego
    0,5 szklanki bulionu

Dietetyczny kurczak na jogurcie z ciecierzycą, szpinakiem i groszkiem cukrowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy go solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki i cząbrem. Dokładnie mieszamy i wlewamy sok z limonki, dodajemy sezam i jogurt naturalny. Mięso odstawiamy na 10 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy umyty i osuszony szpinak, delikatnie go podsmażamy. Następnie dokładamy kurczaka. Po 5 minutach wsypujemy ciecierzycę i pokrojone na mniejsze kawałki różyczki brokuła. Podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodajemy obrany groszek cukrowy. Przygotowanie gotowego dania zajmuje ok. 35 minut.

Komentarze

Podobne przepisy