Pachnące czekoladą ciasteczka, które najbardziej smakują nam z mlekiem.
35 min
Składniki:
250 g mąki tortowej,
200 g mąki ziemniaczanej,
80 g gorzkiej czarnej czekolady,
80 g cukru,
100 g masła lub margaryny,
2 ugotowane żółtka,
2/3 szklanki śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Czekoladowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia,cukrem i startą na drobnej tarce czekoladą. Dodać masło lub margarynę, śmietanę i przetarte przez sitko żółtka - dobrze wyrobić ciasto. Rozwałkować na stolnicy i za pomocą foremek wycinać ciastka. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec ok 15 min w 180 stopniach. Wyjąć, poczekać aż ostygną i dowolnie udekorować.
Porady
Ciasto nie może być zbyt cienkie - ciasteczka łatwo się przypalają.
Komentarze