Cynamonowo-śmietankowe ciasto z polewą czekoladową

0 (0 ocen)

  • 60 min

To ciasto jest bardzo pyszne i lekko wilgotne.W smaku lekko śmietankowe i cynamonowe.Do tego jeszcze polewa z czekolady.Idealne na podwieczorek.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    pół szklanki cukru trzcinowego
    1 szklanka słodkiej śmietanki 30 %
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju
    2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki mielonego cynamonu cejlońskiego

    Dodatkowo:
    10 dag mlecznej czekolady

Cynamonowo-śmietankowe ciasto z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksujemy z cukrem trzcinowym na puszystą masę,następnie dodajemy olej i śmietankę, chwilę miksujemy.Dodajemy mąkę tortową,proszek do pieczenia i cynamon,dokładnie ucieramy na gładką masę.
  • 2. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni,sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Studzimy.
  • 4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej,następnie smarujemy nią ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
  • 5. Po tym czasie kroimy i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy