Ćwikła z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Buraczki do obiadu, jako przystawka do wędlin. Super smak ćwikły o delikatnym smaku.

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg średnich buraczków ćwikłowych
    3 kopiaste łyżki żurawiny do mięs ze słoika
    1 łyżka soku z cytryny
    1 kopiasta łyżka startego chrzanu
    1 łyżeczka płynnego miodu
    Sól i pieprz do smaku

Ćwikła z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: buraczki ugotować ze szczyptą soli, odcedzić, zalać zimną wodą, obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do buraczków dodać żurawinę, sok z cytryny, chrzan, miód i przyprawy do smaku, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.

Porady

1. Buraczki zamiast gotoawać można upiec w piekarniku zawiniete w folię spożywczą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy