Domowa ćwikła z chrzanem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Nie wyobrażam sobie białej kiełbasy bez pysznej ćwikły. ;)

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 duże (ok 1 kg) buraki
    garść mrożonej żurawiny
    4 łyżeczki chrzanu
    2 łyżki gęstej śmietany
    2 ząbki czosnku
    25 g masła
    szczypta soli
    szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ćwikła Buraczki

Domowa ćwikła z chrzanem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone buraki owijamy folią aluminiową (bardzo szczelnie, by podczas pieczenia nie uciekał sok) i wkładamy je do prodiża lub piekarnika nagrzanego do 180 stopni na dwie godziny.

    Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy aby ostygły.

    Następnie odwijamy folię, obieramy buraki ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Rozgrzewamy w garnuszku odrobinę masła, wrzucamy żurawinę i buraki.
    Dodajemy chrzan, śmietanę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy.

    Ćwikłę możemy podawać zarówno na zimno jak i na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować