cieciorka po indyjsku

0 (0 ocen)

  • 30 min

bardzo pyszne i rozgrzewające wegetariańskie danie, które przypadnie do gustu również mięsożercom

  • 30 min

Składniki:

  • szklanka namoczonej i obgotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
    cebula
    2 ząbki czosnku
    puszka pomidorów
    pół małej papryki czerwonej
    pół papryczxki chilli
    łyżka oleju lub oliwy do smażenia
    przyprawy (po szczypcie)
    imbir
    cynamon
    kardamon
    kurkuma
    curry
    kumin
    gałka muszkatołowa
    kolendra w ziarnach
    można też użyć dowolnej mieszanki przypraw masala

Cieciorka po indyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. na rozgrzanym oleju obsmażamy cebulkę, dodajemy czosnek, paprykę. Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy chwileczkę, żeby dobrze rozprowadzić ich aromat ale ich nie spalić. Po tym czasie dodajemy cieciorkę i wlewamy pomidory. Gdy odparują danie możemy podawać

Porady

dobrze smakuje z ryżem lub kuskusem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy