bardzo pyszne i rozgrzewające wegetariańskie danie, które przypadnie do gustu również mięsożercom
30 min
Składniki:
szklanka namoczonej i obgotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów
pół małej papryki czerwonej
pół papryczxki chilli
łyżka oleju lub oliwy do smażenia
przyprawy (po szczypcie)
imbir
cynamon
kardamon
kurkuma
curry
kumin
gałka muszkatołowa
kolendra w ziarnach
można też użyć dowolnej mieszanki przypraw masala
Cieciorka po indyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.na rozgrzanym oleju obsmażamy cebulkę, dodajemy czosnek, paprykę. Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy chwileczkę, żeby dobrze rozprowadzić ich aromat ale ich nie spalić. Po tym czasie dodajemy cieciorkę i wlewamy pomidory. Gdy odparują danie możemy podawać
Komentarze