Ciasto z masą jabłkową i kremem śmietankowym

0 (0 ocen)

Taka nadzwyczajna szarlotka

Składniki:

  • biszkopt : 3 jajka, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa : 500 g jabłek, 2 opakowania galaretki pomarańczowej, 4 łyżki cukru pudru

    krem : 380 g śmietany 36 %, łyżka żelatyny, łyżka cukru waniliowego, 4 łyżki cukru pudru

Ciasto z masą jabłkową i kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Dodawać stopniowo przesiewaną przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut.
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odlać sok, dodać galaretki rozrobione w szklance wody. Wsypać cukier, wymieszać. Pozostawić, aż lekko stężeje.
  • 3. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żelatynę rozrobioną w 2 łyżkach wody, wymieszać.
  • 4. Na biszkopt wyłożyć masę jabłkową. Rozsmarować krem.

Porady

Użyć blaszki o średnicy 26 cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ŁATEK