Ciasto z burakami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Z ugotowanego buraka upiekłam rewelacyjne ciasto o czekoladowym smaku. Miękkie, wilgotne, ładnie wyrośnięte. Mocno kakaowe, w kolorze prawie czarne. Bardzo polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanka kakao
    szczypta soli
    1/4 szklanki mleka
    100 g ugotowanego buraka
    2 jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka sody

Ciasto z burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowanego buraka zetrzeć na drobnych oczkach tarki, dodatkowo zmiksować blenderem.
  • 2. Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, kakao, sól, zblendowany burak, mleko, całe jajka, mąkę i sodę, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 20-21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 min.
  • 3. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy