Ciasto z budyniem i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto wymyśliłam sama. Wszystkim smakuje.

Składniki:

  • ● 2 szkl. mąki
    ● 10 dag margaryny + do formy
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 2 łyżeczki proszku do piecz.
    ● 3/4 l mleka
    ● 2 budynie śmietankowe
    ● 2 jajka + żółtko
    ● 1 kg świeżych brzoskwiń lub z puszki
    Kruszonka: 1/2 kostki masła
    ● 1 szkl. mąki
    ● 3/4 szkl. cukru

Ciasto z budyniem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie obieramy (z puszki osączamy) i kroimy w ósemki. Budynie gotujemy na mleku wg przepisu na opakowaniu. Studzimy.
  • 2. Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem, jajkami i żółtkiem. Zagniatamy z miękką margaryną. Rozwałkowujemy i wykładamy na natłuszczoną blachę (23x31 cm).
  • 3. Układamy brzoskwinie, przykrywamy budyniem. Zagniatamy kruszonkę. Posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy 50 minut w 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Komentarze

Podobne przepisy