Ciasto wieloowocowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne ciasto z dodatkiem różnych owoców.

  • 60 min

Składniki:

  • mąka 3 szkl
    jajka 6 szt
    cukier 1 szkl
    masło albo margaryna 1 kostka (250g)
    mleko ok 1/2 szkl
    proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
    cukier waniliowy 1 op
    rabarbar 2-4 łodygi
    śliwki ok 10 szt
    jabłka 2 szt duże

Ciasto wieloowocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło pokroić w kostkę i rozpuścić. Dodać mleko i wystudzić. Jajka wybić i ubić z cukrami na puszystą masę (ubijać dość długo). Dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i masło.

    Śliwki umyć, wypestkować. Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. Ok połowę przygotowanego ciasta wylać do przygotowanej dużej blaszki, wyłożyć część rabarbaru i przygotowanych owoców, następnie zalać resztą ciasta.

    Wierzch zasypać resztą owoców. Piec ok50min w 180 stopniach.

    Lekko przestudzone można posypać cukrem pudrem
  • 2. .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy