Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

0 (0 ocen)

Pyszne babcine ciasto, wspaniale do szklanki mleka na śniadanie lub podwieczorek.To ciasto można również przyrządzić z truskawkami lub agrestem.Nie mam wprawy w ciastach drożdżowych a to naprawdę się udaje, polecam:))

Składniki:

  • Blacha 25x30 cm

    Ciasto: 2 szklanki i 2 kopiate łyżki mąki tortowej
    3 żółtka
    niepełna szklanka mleka
    4 dag drożdży
    3 kopiate łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    1/2 kostki masła lub masła roślinnego
    szczypta soli

    Owoce: obrany, pokrojony w kostkę rabarbar malinowy ( ew. truskawki lub agrest)

    Kruszonka: pół kostki masła
    1/2 szkl cukru pudru
    cukier waniliowy
    1 szkl maki zwykłej ale krupczatka też się dobrze nadaje

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozprowadzamy łyżeczkę maki, łyżeczkę cukru pudru i rozkruszone drożdże. odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy, cukier puder, cukier waniliowy,żółtka, sól, składniki połączyć, dodać przesianą mąkę całość wyrabiać ok 5 min.
  • 3. Dodać stopione, wystudzone masło, wyrabiamy aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 4. Składniki na kruszone łączymy razem i zagniatamy czubkami palców.
  • 5. Na wysmarowaną tłuszczem i obsypana bułka tartą blaszkę wylewamy ciasto drożdżowe układamy owoce, posypujemy kruszonką. I odkładamy aby znów na chwilę podrosło. Piec w 160 stopniach około godziny. Wyjąć gdy powierzchnia jest lekko zrumieniona a boki odstają od formy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy