Pyszne babcine ciasto, wspaniale do szklanki mleka na śniadanie lub podwieczorek.To ciasto można również przyrządzić z truskawkami lub agrestem.Nie mam wprawy w ciastach drożdżowych a to naprawdę się udaje, polecam:))
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozprowadzamy łyżeczkę maki, łyżeczkę cukru pudru i rozkruszone drożdże. odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Do wyrośniętego zaczynu dodajemy, cukier puder, cukier waniliowy,żółtka, sól, składniki połączyć, dodać przesianą mąkę całość wyrabiać ok 5 min.
3.Dodać stopione, wystudzone masło, wyrabiamy aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia.
4.Składniki na kruszone łączymy razem i zagniatamy czubkami palców.
5.Na wysmarowaną tłuszczem i obsypana bułka tartą blaszkę wylewamy ciasto drożdżowe układamy owoce, posypujemy kruszonką. I odkładamy aby znów na chwilę podrosło. Piec w 160 stopniach około godziny. Wyjąć gdy powierzchnia jest lekko zrumieniona a boki odstają od formy.
Komentarze