Ciasto Bounty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smakuje jak batonik:) Lubię robić je dla bliskich. Wszyscy się zajadają.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • -Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    4 łyżki ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    -Masa kokosowa:
    300g wiórków kokosowych
    750ml mleka
    1/2 szklanki cukru
    200g masła
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej

    -Polewa czekoladowa:
    1/2 kostki masła
    3 łyżki cukru pudru
    4 łyżki kakao ciemnego
    2 łyżki przegotowanej wody

Ciasto bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -Biszkopt:
    Białka ubijamy dosypując cukier, aż do uzyskania puszystej piany. Dodajemy żółtka u dalej ubijamy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy, dodajemy do ubitej piany i delikatnie przy pomocy łyżki mieszamy z pianą. Ciasto wylewamy do natluszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w temp. 180oC przez okolo 30min. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
    -Masa kokosowa:
    Z 750ml mleka odlewamy niecałą szklankę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i dodajemy wiórki. Chwilkę gotujemy, cały czas mieszając. Wiórki odstawiamy na ok 10 min do napęcznienia. Po tym czasie wstawiamy wiórki na ogień i podgrzewamy. Do odlanej niecalej szklanki mleka dodajemy mąki i dokladnie mieszamy. Wlewamy do wiórek i mieszamy aż powstanie gęsta masa budyniowa. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy i dodajemy powoli do wiórek.
    -Polewa czekoladowa:
    Masło rozpuszczamy. Zestawiamy z ognia, dodajemy kakao, cukier puder i mieszamy. Następnie dodajemy przegotowaną wodę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

    Wystudzony biszkopt nasączamy, wykładamy masę i dekorujemy polewą.

Porady

Ciasto można nasączyć wódką, albo niesłodzoną herbatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy