1.-Biszkopt:
Białka ubijamy dosypując cukier, aż do uzyskania puszystej piany. Dodajemy żółtka u dalej ubijamy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy, dodajemy do ubitej piany i delikatnie przy pomocy łyżki mieszamy z pianą. Ciasto wylewamy do natluszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w temp. 180oC przez okolo 30min. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
-Masa kokosowa:
Z 750ml mleka odlewamy niecałą szklankę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i dodajemy wiórki. Chwilkę gotujemy, cały czas mieszając. Wiórki odstawiamy na ok 10 min do napęcznienia. Po tym czasie wstawiamy wiórki na ogień i podgrzewamy. Do odlanej niecalej szklanki mleka dodajemy mąki i dokladnie mieszamy. Wlewamy do wiórek i mieszamy aż powstanie gęsta masa budyniowa. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy i dodajemy powoli do wiórek.
-Polewa czekoladowa:
Masło rozpuszczamy. Zestawiamy z ognia, dodajemy kakao, cukier puder i mieszamy. Następnie dodajemy przegotowaną wodę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt nasączamy, wykładamy masę i dekorujemy polewą.
Porady
Ciasto można nasączyć wódką, albo niesłodzoną herbatą.
Komentarze