CIASTKA DWUKOLOROWE

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dla smakoszy ciasteczek

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO
    - 25 dag mąki
    - 15 dag masła
    - 10 dag cukru pudru
    - 3 żółtka
    - 3 białka ( do sklejania ciastek)
    - 1 łyżka gorącej wody
    - 1 łyżka kakao
    - 1 cukier waniliowy

Ciastka dwukolorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło posiekać z mąką, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, gorącą wodę i szybko zarobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i ponownie zarobić. Drugą część pozostawić białą. Oba ciasta przełożyć do lodówki do czasu stężenia

    Schłodzone ciasta osobno rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać foremką o tym samym kształcie ciasteczka ciemne i jasne. Następnie roztrzepanym białkiem skleić ciasto białe z ciastem ciemnym, przełożyć na blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy