Dwukolorowe tiramisu

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To mój własny przepis, sprawdzony, będący kompilacją kilku przepisów, zgodnie z poradami znajomych,

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 żółtek
    3 białka
    160 g drobnego cukru
    500 g serka mascarpone

    200 do 250 g biszkoptów do tiramisu

    do nasączenia biszkoptów

    ok. 280 ml mocnej kawy
    ok. 60 ml wina Marsala

    50g kakao gorzkie
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Dwukolorowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Zaparzyć kawę i zostawić do przestudzenia. Gdy kawa będzie chłodna, dodać do niej marsalę lub inny wybrany alkohol i wymieszać. Płyn powinien być w średniej misce – takiej by wygodnie było maczać biszkopty
    2. skorupki jajek umyć antybakteryjnym detergentem i obficie spłukać wodą, a następnie wyparzyć krótko wrzątkiem. Żółtka starannie oddzielić od białek. W przepisie wykorzystamy 6 żółtek i 3 białka
    3.do żółtek dodać mniej więcej 2/3 cukru z przepisu i ucierać mikserem aż do uzyskania puszystej jasnej masy – trwa to kilka minut
    4. białka natomiast ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostałe 1/3 cukru i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Pamiętajcie, by miska i łopatki miksera były idealnie czyste i nie tłuste, bo inaczej piana z białek się nie ubije
    5.żółtka połączyć z mascarpone. Jeśli mamy bardzo gęsty mascarpone, należygo go wcześniej „rozluźnić”, dodając do niego trochę masy żółtkowej. Masę i ser należy łączyć bardzo delikatnie za pomocą łyżki, mieszając kolistymi ruchami od dna naczynia ku górze. Mascarpone nie lubi ubijania, więc lepiej użyć właśnie łyżki, a nie miksera. Ewentualnie można mikserem, ale bardzo krótko i na bardzo wolnych obrotach. Po połączeniu masa powinna być dalej gęsta i puszysta. Po tym etapie widać czy tiramisu uda się idealnie i będzie się ładnie trzymać, czy też nie
    6. następnie do masy żółtkowo-serowej dodać ubite białka – również zmieszać je delikatnie łyżka. Krem nadal powinien być gęsty i w miarę trzymać formę,dodatkowo podzielilam krem na 2 częsci i do jednej dodalam 50 g kakao i wymieszalam.
    7.zależnie od wielkości Waszego naczynia wykorzystacie różną ilość biszkoptów i wtedy warstwa kremu będzie nieco grubsza lub cieńsza – stąd podaję 200 do 250 g biszkoptów. Na tę ilość kremu najbardziej optymalne są dwie warstwy biszkoptów właśnie z tej ilości, ale jeśli wolicie mało kremu, a dużo biszkoptów to możecie dojść nawet do 300 g. Jeśli macie mniejsze naczynie to możecie ułożyć mniejsze powierzchniowo, a wyższe Tiramisu z 3 warstwami biszkoptów i kremu
    8. biszkopty namaczać pojedynczo. Dany biszkopt zanurzać w kawie z marsala na ok. 1 sek, następnie szybko obrócić na drugą stronę i po sekundzie wyjąć – całe nasączanie 1 biszkopta powinno trwać ok 2 sekund. Biszkopt powinien delikatnie nasiąknąć z zewnątrz, a nie całkowicie do samego środka, bo wtedy w Tiramisu zrobi się z niego papka. Ilość kawy i marsali podaję orientacyjną – zużyjecie różną ilość zależnie od ilości wykorzystanych biszkoptów
    9.w naczyniu gęsto ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów, następnie wyłożyć połowę kremu i delikatnie go rozprowadzić. Na krem wyłożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i później drugą połowę kremu z dodatkiem kakao.
    10. naczynie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc,przed podaniem posypać wierzch tiramisu sporą ilością gorzkiego kakao
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować