Dwukolorowe tiramisu

  • wyświetlono: 183 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

To mój własny przepis, sprawdzony, będący kompilacją kilku przepisów, zgodnie z poradami znajomych,

IMG_17022020_165108_(700_x_900_piksel)
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

6 żółtek
3 białka
160 g drobnego cukru
500 g serka mascarpone

200 do 250 g biszkoptów do tiramisu (Savoiardi)

do nasączenia biszkoptów

ok. 280 ml mocnej kawy
ok. 60 ml wina Marsala

50g kakao gorzkie

Sposób przygotowania przepisu:

Dwukolorowe tiramisu

  • 1. 1.Zaparzyć kawę i zostawić do przestudzenia. Gdy kawa będzie chłodna, dodać do niej marsalę lub inny wybrany alkohol i wymieszać. Płyn powinien być w średniej misce – takiej by wygodnie było maczać biszkopty
    2. skorupki jajek umyć antybakteryjnym detergentem i obficie spłukać wodą, a następnie wyparzyć krótko wrzątkiem. Żółtka starannie oddzielić od białek. W przepisie wykorzystamy 6 żółtek i 3 białka
    3.do żółtek dodać mniej więcej 2/3 cukru z przepisu i ucierać mikserem aż do uzyskania puszystej jasnej masy – trwa to kilka minut
    4. białka natomiast ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostałe 1/3 cukru i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Pamiętajcie, by miska i łopatki miksera były idealnie czyste i nie tłuste, bo inaczej piana z białek się nie ubije
    5.żółtka połączyć z mascarpone. Jeśli mamy bardzo gęsty mascarpone, należygo go wcześniej „rozluźnić”, dodając do niego trochę masy żółtkowej. Masę i ser należy łączyć bardzo delikatnie za pomocą łyżki, mieszając kolistymi ruchami od dna naczynia ku górze. Mascarpone nie lubi ubijania, więc lepiej użyć właśnie łyżki, a nie miksera. Ewentualnie można mikserem, ale bardzo krótko i na bardzo wolnych obrotach. Po połączeniu masa powinna być dalej gęsta i puszysta. Po tym etapie widać czy tiramisu uda się idealnie i będzie się ładnie trzymać, czy też nie
    6. następnie do masy żółtkowo-serowej dodać ubite białka – również zmieszać je delikatnie łyżka. Krem nadal powinien być gęsty i w miarę trzymać formę,dodatkowo podzielilam krem na 2 częsci i do jednej dodalam 50 g kakao i wymieszalam.
    7.zależnie od wielkości Waszego naczynia wykorzystacie różną ilość biszkoptów i wtedy warstwa kremu będzie nieco grubsza lub cieńsza – stąd podaję 200 do 250 g biszkoptów. Na tę ilość kremu najbardziej optymalne są dwie warstwy biszkoptów właśnie z tej ilości, ale jeśli wolicie mało kremu, a dużo biszkoptów to możecie dojść nawet do 300 g. Jeśli macie mniejsze naczynie to możecie ułożyć mniejsze powierzchniowo, a wyższe Tiramisu z 3 warstwami biszkoptów i kremu
    8. biszkopty namaczać pojedynczo. Dany biszkopt zanurzać w kawie z marsala na ok. 1 sek, następnie szybko obrócić na drugą stronę i po sekundzie wyjąć – całe nasączanie 1 biszkopta powinno trwać ok 2 sekund. Biszkopt powinien delikatnie nasiąknąć z zewnątrz, a nie całkowicie do samego środka, bo wtedy w Tiramisu zrobi się z niego papka. Ilość kawy i marsali podaję orientacyjną – zużyjecie różną ilość zależnie od ilości wykorzystanych biszkoptów
    9.w naczyniu gęsto ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów, następnie wyłożyć połowę kremu i delikatnie go rozprowadzić. Na krem wyłożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i później drugą połowę kremu z dodatkiem kakao.
    10. naczynie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc,przed podaniem posypać wierzch tiramisu sporą ilością gorzkiego kakao

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto na zimnona słodkobiszkoptykuchnia włoskaamarettokawakakaotiramisuserek mascarponewinobiałkodeser na zimnona upałyprzyjęcia i imprezydeser włoskimusy i kremy

Komentarze

Podobne przepisy

Dwukolorowe ciasto z owocami

Dodane przez: dragonik7

Dwukolorowe ciasto z owocami

Proste i szybkie ciasto z owocami,...

Sernik tiramisu

Dodane przez: monika016

Sernik tiramisu

Nie pijam kawy, ale uwielbiam kawowe...

Rolada tiramisu

Dodane przez: viola88

Rolada tiramisu

Tiramisu klasyczne to to nie jest....

ciasto dwukolorowe

Dodane przez: Maggie79

Ciasto Dwukolorowe

Jadłam je u mojej cioci i mi posmakowało:)

ekspresik z jabłkami

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto dwukolorowe z jabłkami

:-) Gorąco polecam (-:

sernik

Dodane przez: klaudia1984

Sernik tiramisu

Dla wielbicieli tiramisu i nie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE