Dwukolorowe ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce ręcznym mikserem ucieram do białości masło z solą. Następnie przesiewam cukier puder. wlewam sok cytrynowy i dokładnie mieszam na najwolniejszych obrotach. Teraz zwiększam obroty i dodaję po jednym jajku i żółtku. Wlewam śmietankę i aromat. Miksuję do uzyskania puszystej masy. Dodaję skrobię i maniok. Miksuję do połączenia mas. Partiami dodaję mąkę krupczatkę. miksuję. Po dodaniu około 1/2 kg mąki wyłączam mikser i resztę mąki mieszam za pomocą łopatki silikonowej.
2.Dobrze wymieszane ciasto jest gęste i łatwo się rozciera.
3.6 łyżek ciasta dokładnie mieszam z kakao rozmieszanym w mleku.
4.Na brzegu worka rozsmarowuję część czarnego ciasta.
5.Dopełniam worek białym ciastem.
6.Na blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskam zachowując odstępy rozetki ciasta.
Ciastka piekę w nagrzanym piekarniku do 190°C około 15 - 20 minut.
7.Upieczone ciastka studzę na kratkach kuchennych sklejam spody dżemem.
Porady
Z tej proporcji wychodzi około 100 ciastek. Część suchych ( bez dżemu) można długo przechowywać w zamkniętym pudełku.
Komentarze