Nie kupuj , zrób sama wytrawne ciasteczka z kminkiem. Wyglądają jak malutkie bochenki chleba.Przy tym szybki , zdrowe , no i oczywiście smaczne.
30 min
Składniki:
Na około 20 ciasteczek
300 g mąki
30 g drożdży
1 żółtko
ok. 130 ml letniego mleka
35-40 ml oleju rzepakowego
ok. 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli ( płaska)
szczypta cukru
kminek ok. 1 łyżeczka
Ciasteczka z kminkiem "małe chlebki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do głębokiej miski przesiewamy mąkę , robimy wgłębienie wkruszymy tam drożdże i posypujemy cukrem. Następnie wlewamy letnie mleko , olej , a na boki miski dajemy sól i pieprz. Ciasto dokładnie wyrabiamy i przykryte odstawiamy do wyrośnięcia.
Potem z ciasta robimy rulony i wycinamy kawałki jak na kopytka .
Każdy kawałek nacinamy nożykiem do frytek. Ciasteczka odstawiamy do wyrośnięnia.
Rozgrzewamy piekarnik na 180 C. Ciasteczka smarujemy jajkiem roztrzepanym z szczyptą soli. Pieczemy kilkanaście minut , temperaturę można zmniejszyć do 160-170 C.
Ja osobiście wolę te ciasteczka bardzo jasne , wtedy są mięciutkie.
Komentarze