Chrzanowa karkówka

0 (0 ocen)

  • 55 min

Karkówka w sosie chrzanowym to pomysł na proste danie obiadowe,doskonale smakuje z gotowanymi ziemniaczkami i surówką z kapusty kiszonej, polecam na smaczny obiad.

  • 55 min

Składniki:

  • 60 dag karkówki bez kości
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1/2 pora
    3 ziarenka ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    1 litr wody
    1 łyżka chrzanu
    1 łyżeczka masła
    1 łyżeczka mąki pszennej
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka kucharka
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Chrzanowa karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, kroimy na 5 równych plastrów. W garnku zagotowujemy wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kucharkiem, dodajemy do wrzątku mięso oraz obrane i pokrojone warzywa, gotujemy do miękkości mięsa pod przykryciem około 45 minut. Masło przesmażamy z mąką na jasnozłoty kolor dodajemy troszkę wywaru z mięsa, mieszamy z chrzanem oraz śmietaną doprawiamy do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny, całość wlewamy do mięsa gotujemy i odstawiamy.Podajemy gorące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy