Karkówka w sosie chrzanowym to pomysł na proste danie obiadowe,doskonale smakuje z gotowanymi ziemniaczkami i surówką z kapusty kiszonej, polecam na smaczny obiad.
55 min
Składniki:
60 dag karkówki bez kości
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 pora
3 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 litr wody
1 łyżka chrzanu
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka kucharka
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Chrzanowa karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, kroimy na 5 równych plastrów. W garnku zagotowujemy wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kucharkiem, dodajemy do wrzątku mięso oraz obrane i pokrojone warzywa, gotujemy do miękkości mięsa pod przykryciem około 45 minut. Masło przesmażamy z mąką na jasnozłoty kolor dodajemy troszkę wywaru z mięsa, mieszamy z chrzanem oraz śmietaną doprawiamy do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny, całość wlewamy do mięsa gotujemy i odstawiamy.Podajemy gorące.
Komentarze