Chruściki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tłusty Czwartek to szaleństwo przygotowywania pączków, chruścików i faworków. To czas gdy wyciągam stary, poplamiony zeszyt z przepisami mojej babci i wracam do smaków z dzieciństwa…
Od lat przygotowuję te pyszności wg starej receptury. Jedyna zmiana jaką wprowadziłam to zamiana smalcu na olej do smażenia tych smakołyków. Przepis podaję w oryginalnym brzmieniu.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
    100 g mąki ziemniaczanej,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    125 g cukru,
    100 g margaryny,
    3 jajka,
    4 łyżki mleka.

    Dodatkowo
    tłuszcz do wysmażenia (0,5 kg smalcu) i cukier puder do posypania.

Chruściki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesianą, zmieszaną z proszkiem do pieczenia i pozostałymi produktami zagnieść na gładkie ciasto. Wywałkować na ok 3 mm grubości. Pociąć na prostokąty robiąc w środku nacięcie i przewlekając. Smażyć na złoty kolor i posypywać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy