chruściki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

lepsze od kupnych

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 0,5 kg mąki,
    1 szklanka mleka,
    2 łyżki cukru,
    10 dag margaryny,
    5 dag drożdży,
    2 jajka,
    Łyżka spirytusu,
    Olej do smażenia,
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Chruściki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy. Studzimy.
    Mleko przelewamy do garnka. Podgrzewamy je by stało się letnie
    . Dodajemy do niego rozkruszone drożdże, cukier oraz tyle mąki by ciasto miało konsystencje śmietany.
    Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoił swoją objętość.
    Do wyrośniętego rozczynu dokładamy mąkę, alkohol oraz jajka. Wyrabiamy ciasto około 5-7 minut.
    Następnie dodajemy do niego rozpuszczony tłuszcz. W dalszym ciągu wyrabiam ciasto mikserem

    . Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki i garnka.
    Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
    Gdy podwoi ono swoją objętość wykładamy go na stolnicę i wałkujemy na grubość około 6 -7 mm.
    Na środku każdego wykonujemy nacięcie przez które przeplatamy jeden koniec paska

    . Uformowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku.
    Podajemy posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować