1.Margarynę rozpuszczamy. Studzimy.
Mleko przelewamy do garnka. Podgrzewamy je by stało się letnie
. Dodajemy do niego rozkruszone drożdże, cukier oraz tyle mąki by ciasto miało konsystencje śmietany.
Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoił swoją objętość.
Do wyrośniętego rozczynu dokładamy mąkę, alkohol oraz jajka. Wyrabiamy ciasto około 5-7 minut.
Następnie dodajemy do niego rozpuszczony tłuszcz. W dalszym ciągu wyrabiam ciasto mikserem
. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki i garnka.
Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
Gdy podwoi ono swoją objętość wykładamy go na stolnicę i wałkujemy na grubość około 6 -7 mm.
Na środku każdego wykonujemy nacięcie przez które przeplatamy jeden koniec paska
. Uformowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Komentarze