Chrupiące rogaliki z wanilią

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo polecam - lepszych nie jadłam, smakowały wszystkim, którzy je skosztowali. Bardzo długo zostają kruche i chrupiące.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 42 dag mąki pszennej
    11 dag cukru kryształu
    1 całe jajko
    20 dag masła
    1 laska wanilii
    1 szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ponadto:
    10 dag cukru pudru
    1 op cukru waniliowego

Chrupiące rogaliki z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyskrobujemy miąższ z laski wanilii. Zagniatamy wszystkie składniki na elastyczne, jednolite ciasto. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Chłodzimy w lodówce ok 1 godz.
  • 2. Ciasto wpychamy do foremek do rogalików, nadmiar ścinamy nożem. Gdy nie mamy foremki, turlamy wałeczki, tniemy na kawałki, spłaszczamy końce i nadajemy kształt rogalików. Pieczemy ok 20 min w 180 st. Gorące obtaczamy w zmieszanym cukrze pudrze z waniliowym. Odkładamy do wystudzenia. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy