Chłodniki nie świetnie sprawdzają się w upalne dni, kipią warzywami i są przesmaczne! Świetnie nadają się zarówno jako obiad do pracy jak i posiłek na ogrodzie.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
400ml jogurtu naturalnego lub greckiego
400ml zsiadłego mleka
2 długie ogórki
paczek rzodkiewki
pęczek koperku
ząbek czosnku
sok z ¼ cytryny
sól, czarny pieprz
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki myjemy. Ogórki i rzodkiewki ścieramy wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czosnek rozcieramy. Koperek drobno siekamy. Warzywa łączymy z jogurtem i zsiadłym mlekiem. Dodajemy do smaku sok z cytryny oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz. Serwujemy schłodzone.
Komentarze