Chleb z dynią, orzechami włoskimi i tymiankiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

Aromatyczny chleb na drożdżach z dyniowym puree i orzechami poleca się na śniadanie.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    1 opakowanie suchych drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 szklanki gęstego puree z dyni
    1/4 szklanki letniej wody
    1 łyżka suszonego tymianku
    3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    50 ml oliwy z oliwek

Chleb z dynią, orzechami włoskimi i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odmierzoną ilość mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, drożdże, puree z dyni i tymianek. Następnie stopniowo dolewamy letnią wodę i zagniatamy elastyczne ciasto.

    Do przygotowanego ciasta dodajemy posiekane orzechy i oliwę z oliwek.
    Wyrabiamy do czasu, aż orzechy i oliwa dobrze się połączą z ciastem.

    Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

    Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, formujemy i umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem formie do chleba.

    Nakrywamy ściereczką i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).

    Pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy