Chleb z dynią i orzechami

0 (0 ocen)

Długo wilgotny, aromatyczny chleb z dynią i orzechami, z dodatkiem prażonego słonecznika

Składniki:


  • 300 g dyni (po upieczeniu)
    1 łyżka miodu
    700 g wody
    500 g zakwasu żytniego
    1kg mąki żytniej typ 720
    100 g mąki pszennej typ 750
    2 łyżeczki soli
    100 g orzechów włoskich
    4 łyżki słonecznika
    3 łyżki siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb z dynią i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Dynię umyć, pokroić na kawałki i upiec w piekarniku do miękkości, wystudzić.

    Odważyć 300g, wrzucić do wysokiego pojemnika i zmiksować blenderem.

    Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoto, wystudzić.

    Do misy robota wrzucić zmiksowaną dynię, zakwas, wodę i miód. Dodać ziarna. Wymieszać.

    Wsypać obie mąki i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

    Następnie ciasto odgazować, przełożyć do dwóch długich keksówek i oprószyć mąką, wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.

    Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni i piec około 45 minut. Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Dynia Orzechy Słonecznik Siemię lniane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować