CHLEB RAZOWY Z CZARNYM RYŻEM

0 (0 ocen)

Chlebek jest wilgotny,sycący i jak to zwykle bywa z domowym pieczywem jest przepyszny! 100 g chleba to 228 kcal. Zapraszam do piekarników :)

Składniki:

  • 200 g ugotowanego czarnego ryżu
    420 g mąki razowej
    2 opakowania drożdży instant
    1 łyżeczka soli
    10 g cukru
    25 g sezamu
    250 ml wody

Chleb razowy z czarnym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 100 ml wody wymieszać drożdże. Odłożyć na około 15 minut. Do miski mąkę . Dodać cukier i sól. Wymieszać. Dodać ugotowany ryż i sezam. Ponownie wymieszać. Wpiąć w robot kuchenny. Stopniowo dolewać rozczyn drożdżowy i wodę i zagniatać ciasto.
  • 2. Zagniatać około 5-6 minut. Wyjąć ciasto z miski i ręcznie zagnieść jeszcze przez minutę. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć folią i odłożyć na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie lekko wyrobić.
  • 3. Rozciągnąć ciasto na kształt prostokąta. Zrolować, końcówki podwinąć pod spód i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem. Obsypać sezamem. Nakryć folia i zostawić na kolejne 30-40 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st około 60 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy