CHLEB RAZOWY

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Bo domowe jest najlepsze

  • 3 godz.

Składniki:

  • 450 g wody
    450 g mąki razowej pszennej
    220 g maki żytniej
    4 dag drożdży suchych
    2 łyżeczki soli
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka cukru

Chleb razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wypiek w automacie: do pojemnika wlewamy wodę, wsypujemy mąki, dodajemy cukier, sól( na boki) , olej, na środku robimy wgłebienie dodajemy drożdze. Ustawiamy na wage bochenka 900g , wypieczenie skórki mocne i czas 3 godziny( u mnie 1 program). Po upieczeniu wyjmujemy, odstawiamy na 10 minut na blacie, nastepnie wyjmujemy chleb odkładamy na kratkę do wystygnięcia.
  • 2. wypiek w piekarniku:,
    do miski wsypujemy maki,dodajemy cukier, olej , sól na koniec w zagłebienie dodajemy drożdże. Wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach 10 minut, następnie na najwyzszych 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką,odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto formujemy na kształt prostokąta,wkładamy do blaszki chlebowej, powinno zajmować 1/2 wysokości blachy. Odstawiamy na ok 20 minut, zwilżamy wierzch ciasta pędzelkiem umoczonym w wodzie, pieczemy ok 50 minut w 210 st

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy