Chleb pszenno - razowy

5 (171 ocen)

  • 5 godz.

ładnie wyrasta i jest miękki, nie kruszy się, długo zachowuje świeżość

  • 5 godz.

Składniki:

  • zaczyn:
    5 dag drożdży
    20 dag szklanki mąki pszennej razowej
    1,5 szklanki wody
    1 łyżka cukru

    1 kg mąki pszennej typ 650
    500 ml wody
    1 łyżka soli
    10 dag mąki pszennej razowej
    4 łyżki oleju słonecznikowego

Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Chleb pszenno - razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ce2at6 1. Drożdże rozpuścić z cukrem i letnią wodą, następnie dodać mąkę i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
  • image-12v8fiv 2. Do wyrośniętego zaczynu dodać mąki i stopniowo wodę. Wyrobić. Na koniec dodać olej.
  • image-0x4rf6y 3. Jeszcze raz wyrobić.
  • image-1yekvkm 4. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • image-0ik6q5i 5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrobić. Podzielić na 2 części. Jeszcze raz wyrobić.
  • image-161uo6k 6. Włożyć do foremek, pozostawić do wyrośnięcia, co jakiś czas spryskiwać wodą.
  • image-279lu0d 7. Wyrośnięte chlebki włożyć do piekarnika o temperaturze 210 stopni.
  • image-1ngga5i 8. Piec 45 min.

Porady

Wychodzą 2 foremki o wymiarach; długość 37 cm, szerokość spodu 9 cm, szerokość wierzchu 12 cm, wysokość 8 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować